Zbirka devocionalija/1. Raspelo

autor: Fra. Fulgencije Bakotić
materijal: drvo
tehnika: polikromija
80,5 x 37 cm
18. stoljeće

Franjevac-drvorezbar Fulgencije Bakotić, rođen je u Kaštel    Gomilici 1716. godine. Novicijat je završio u franjevačkom samostanu u Poljudu kod Splita u kojem je djelovao kao redovnik od 1740-1748 godine. U samostanu “Ritro della Santissima Annunziata” kod grada Amelia u Umbriji u srednjoj Italiji proveo je 44 godine, umro je 1792.godine.
Kod nas je poznato šest postojećih drvenih polikromiranih raspela na području Splita i Kaštela i to: dva u samostanu u Poljudu, jedno u župnoj crkvi sv. Jeronima u Kaštel Gomilici, dva u obitelji Bakotić u Kaštel Gomilici. U Muzeju grada Kaštela čuva se raspelo koje potječe iz obitelji Vicić iz Kaštel Starog. U Ameliji bi ih, neprovjereno,  trebalo biti 10-ak sačuvanih.
Stilski sva raspela možemo povezati s dalmatinskim gotičkim raspelima iz 13. i 14. stoljeća.

Ovo raspelo manjih je dimenzija, karakterizira ga tvrda izvedba i naglašena naturalistička crta. Potječe iz vremena autorova boravka u Umbriji (Italija). Krist na križu s bolnim izrazom lica što čitamo iz poluotvorenih očiju, kose mokre od znoja i krvi. Tijelo mu je prekriveno otvorenim ranama, izbodeno i izmučeno sa naglašenim kostima prsnog koša. Oko bokova, nago tijelo obavija „perizoma“ okeraste intonacije koja se nabire kruto. Drvorezbar nadahnuće vuče iz kasnogotičke plastike koja ga u nekim elementima povezuje uz duh pučkog baroka, stoga Bakotićeva raspela ulaze u najoriginalnija djela dalmatinske barokne plastike.

1. Raspelo

4. Ikona